Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Milyen egy jó orvos? Tolna megye

Örök mondás, hogy: csak egészség legyen; így vitathatatlan, hogy egy kiváló orvos nagy érték. De vajon mitől kiváló egy orvos? Hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet? Hogyan érhetjük el, hogy egy-egy ellenőrzésre, vizitre nyugodt szívvel érkezzünk, és megbízzunk abban a fehér köpenyes orvosban, aki velünk szemben foglal helyet? Milyen egy jó orvos?
 
Örök mondás, hogy: csak egészség legyen; így vitathatatlan, hogy egy kiváló orvos nagy érték. De vajon mitől kiváló egy orvos? Hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet? Hogyan érhetjük el, hogy egy-egy ellenőrzésre, vizitre nyugodt szívvel érkezzünk, és megbízzunk abban a fehér köpenyes orvosban, aki velünk szemben foglal helyet?
 
Joggal kérdezzük, hogy vajon mik azok a tulajdonságok, melyekkel egy jó orvosnak rendelkeznie kell. A lista akár végtelen is lehetne, mégis lehet szűkíteni: vannak tulajdonságok, amelyek nélkül egy orvos egészen egyszerűen nem lehet jó orvos.
 
Az orvosi egyetemre bejutni nem könnyű: tudás, intelligencia, végtelen kitartási szükségeltetik hozzá. Hosszú idő, sok év, mire egy korábbi egyetemi hallgatóból orvos válik, mire eljut odáig, hogy a rengeteg megszerzett tudást kamatoztassa, és sikeres legyen a saját szakterületén belül. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, nem csak arra van szüksége, hogy a vizsgáit kiválóan tegye le, és megtanulja az orvosi kifejezéseket, latin neveket – mindez bár sok energia, nem elég.
 
Egy orvosnak is szükséges az, hogy megfelelően kommunikáljon. Hiszen mit tesz legelső lépésként a beteggel? Meghallgatja. A kommunikáció kiemelten fontos: kell, hogy az orvos barátságos, bizalomgerjesztő legyen a betegeivel. Hogy miért? Azért, mert nekik nem csak meghallgatni, és megérteni kell a betegeket, hanem elmagyarázni számukra a diagnózist, a kezelést, a gyógyítás folyamatát. Ahogy azt dr. Lisa Doggett egyik írásában megemlíti: „A kérdésekre világos nyelven kell válaszolni, úgy, hogy ne használjunk sok orvosi kifejezést. Az őszinteség fontos, akárcsak az, hogy reményt adjunk akkor, amikor minden reménytelennek tűnik. A betegeknek szükségük van arra, hogy az orvos segítse őket azon az úton, amelyen elindulnak saját egészségük javítása érdekében.”
 
Egy jó orvos tudja, hogy a lényeg néha a részletekben rejlik. Tudatos. Alapos. A gyerekeket már egészen fiatal koruktól fogva arra nevelik, hogy sikeresek legyenek az iskolában. Fontos dolog ez: egy orvos nem lehet jó orvos anélkül, hogy figyelne a részletekre, hogy jó szervezőkészsége legyen. Számtalan feladata van: felhívni a betegek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára, megválaszolni a feltett kérdéseiket úgy, hogy a rendelőből kilépve ne maradjon megválaszolatlan kérdés. Az, hogy egy-egy orvos hogyan közöl a beteggel egy eredményt, kulcsfontosságú. A jó orvos empatikus, akiben az emberek vakon megbíznak. A beteg arra vágyik, hogy érezze, biztonságban van, az empátia kardinális kérdés. A jó orvos kíváncsi. Kérdez, hogy a lehető legalaposabban fel tudja térképezni a beteg helyzetét. Vannak helyzetek, amikor elegendő egy adott panaszra csupán csak egy recept, de sosem baj, hogy a rengeteg kérdés feltevésével alaposan körbejárják a beteg problémáját. A jó orvos mindent megtesz a betegéért, legyen szó bármiről: eligazítani őt az egészségügyi rendszerben, tovább küldeni speciális szakterületen dolgozó kollégához, megrendelni egy orvosi eszközt, segíteni egy gyógyszer beszerzésében, vagy épp sürgősen biztosítani egy vizsgálatot A jó orvosnak fel kell készülnie arra, hogy a felsoroltakat mind-mind biztosítsa a páciense részére. Igen, léteznek jó orvosok. És léteznek még a jóknál is jobbak. Ők azok, akik az átlagosnál több energiát fektetnek bele abba, hogy a betegükért mindent megtegyenek, időt és energiát nem spórolva futják a köröket, egészen addig, amíg a páciens egészségügyi problémája meg nem oldódik, és amíg elégedetten nem távozik a rendelőből.
 
 
 

<-- Vissza a Milyen egy jó orvos? Tolna megye blog oldalra!